Huidige pagina: Werkgroep Ecologie van Poolgebieden |
De eerste bijeenkomst van de werkgroep heeft plaatsgevonden in Den Haag op 13 april 2000 en stond in het teken van een nieuwe aanvraagronde voor het Nederlands AntArctisch Programma. Een verslag van deze bijeenkomst is bijgevoegd. Voor reacties op dit verslag kunt U contact opnemen met Ad Huiskes: huiskes@cemo.nioo.knaw. nl
De werkgroep probeert op korte termijn een overzicht te maken van Nederlandse en Vlaamse poolonderzoekers en hun onderzoeksterrein.
van de discussie betreffende
het focusseren van het thema Ecologie van het Nederlands AntArctisch Programma (NAAP),
13 april 2000, NWO, Den Haag.
De discussie vond plaats tijdens de eerste vergadering van de werkgroep Oecologie van de Poolgebieden van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Ecologie (necov) en stond onder leiding van Dr. Maarten Loonen, (RUGroningen).
Aanwezig bij de discussie waren:
Vgp. Systeemoecologie, VUA:
Prof. Rien Aerts, Dr. Jelte Rozema, Dr. Hans Cornelissen.
NIOO-CEMO, Yerseke:
Dr. Ad Huiskes (inleider), Drs. Daniela Lud.
Alterra, Texel:
Drs. Jan-Andries van Franeker, Drs. George Engelhard, Drs. Jeroen Creuwels.
Vgp. Mariene Biologie, RUGroningen:
Prof. Wim Wolff.
NWO-ALW:
Dr. Arian Steenbruggen.
Universiteit Antwerpen:
Dr. Walter de Smet, Dr. Bart van de Vijver.
Universiteit Gent:
Dr. Sandra Vanhove
Zonder direkte affiliatie:
Dr. Niek Gremmen, Dr. Hans Huisman, Drs. Cora de Leeuw.
Na inleidingen van
Dr. Maarten Loonen, algemene inleiding tot de discussiedag;
Dr. Arian Steenbruggen over het Nederlands AntArctisch Programma, de evaluatie van dit programma en de positie van het thema Ecologie binnen dit programma;
Dr. Sandra Vanhove over de positie van het ecologisch onderzoek in het Belgisch Antarctisch Programma,
geeft Dr. Ad Huiskes een inleiding over
Hij stelt voor dat, volgend de aanbevelingen van de evaluatie commissie:
Hij werkt een voorstel uit hoe, naar zijn mening, een dergelijk thema er uit zou kunnen gaan zien. In deze uitwerking legt hij uit dat in het kustgebied van Antarctica het mariene ecosysteem, het terrestrische ecosysteem en het limnetische ecosysteem nauw met elkaar verbonden zijn en wel via het transport van koolstof en nutrienten. Hij legt tevens uit dat vocht (smeltwater) de voornaamste vector is voor het transport van koolstof en nutrienten, dat vocht tevens een grote invloed heeft op diverse processen in het terrestrische ecosysteem, en dat de temperatuur de sleutelfactor is die het merendeel van de processen in deze drie systemen beïnvloedt. Aangezien vanwege "global environmental change" de temperatuur in Antarctica in de loop van de laatste decennia is veranderd, heeft dit een duidelijk effect op de structuur van de ecosystemen, en, hoewel nog slechts weinig met harde gegevens onderbouwd, is er een algemeen vermoeden dat ook veel van de door de temperatuur beinvloede processen zullen veranderen. Hij legt uit dat SCAR inmiddels een internationaal onderzoeksprogramma heeft gecommissioneerd, dat als voornaamste doel heeft de invloed van temperatuursverandering op de structuur en het functioneren van terrestrische en aquatische ecosystemen te bestuderen. Hij stelt voor dat het ecologie thema nieuwe-stijl van het Nederlands AntArctisch Programma zich bij deze trend in het international onderzoek aansluit en zich zou moeten richten op:
In de hierop volgende discussie, waaraan vooral de onderzoekers van de Nederlandse onderzoekinstellingen deelnemen, komt naar voren dat:
Yerseke, 14 april 2000; Ad Huiskes